Sportssjefen takker for seg

Sportssjef Tor Idar Aune har sagt opp sin stilling i Skytterlandslaget etter nesten ni år i jobben. Nå starter arbeidet med å finne en ny leder for toppidrettssatsingen til Norges Sportsskytterforbund.

– Det føles riktig å takke for meg nå. Alt har sin ende. Vi er ved inngangen til en ny fireårssatsing mot neste OL og PL, så timingen blir god for et skifte av sportssjef. Etter grundige vurderinger valgte jeg å levere oppsigelsen i juni, men jobber ut året så lenge det er behov for meg, sier Tor Idar Aune.

Aune ble ansatt som sportssjef i januar 2016 og brakte både navnet og ideen til Skytterlandslaget på bordet ganske raskt. All toppidrettssatsing ble lagt under denne paraplyen før sesongen 2017, for å sikre en lik og rettferdig satsing på alle utøvere uavhengig av gren, alder, kjønn, geografi og funksjonsevne.

– Jeg har verdens beste jobb, som jeg ofte sier. Det er både krevende, morsomt og innholdsrikt, og vil være det også de siste månedene. Ingen dager er like og alle dager i året har blitt brukt på denne jobben siden 2016. Det kan bli godt å tenke på noe annet i helgene og feriene framover, sier Aune.

Skytterlandslaget har vokst til å bli et av verdens beste, med prestasjoner og resultater på aller høyeste internasjonale nivå år etter år. Bare de siste tre årene har Norge sikret seg 137 medaljer i World Cup, EM, VM, European Games, European League og OL-kvalifisering, og sesongen 2024 er ennå ikke over. Det er mange ganger mer enn det som var vanlig i årene før Skytterlandslaget ble etablert. Senest i EM rifle og pistol utendørs i mai, var Norge beste nasjon, slik Norge også var med god margin på riflesiden under VM i 2022. I konkurranse med tungt satsende Kina, India, USA og mange av verdens største nasjoner, hevder lille Norge seg helt i toppen i det som må kalles en verdensidrett.

– Utøver er alltid årsaken til at utøver lykkes, og en godt motivert utøver vil i stor grad kunne bli så god som en vil i skyting uten særlig hjelp. Samtidig er det viktig å legge til rette for at dette kan skje. Midler skal skaffes og fordeles rettferdig, samlinger, treninger og konkurranser må planlegges og gjennomføres, trenere og ledere må engasjeres og mye mer. Kort sagt må mulighetene optimaliseres for å nå den absolutte verdenstoppen. Skytterlandslaget er i dag et toppidrettskonsept godt nok for å bli best i verden, men det er ennå mye som kan bli bedre, sier Aune.

Hva er du mest fornøyd med?

– Jeg har alltid prioritert unge utøvere som vil bli best. Det er jeg både stolt og glad for, selv om jeg har møtt mye motstand. Arbeidet med utøverøkonomien for de beste, utviklingen av samarbeidet med Olympiatoppen, integreringen mellom unge olympiske og paralympiske utøvere og arbeidet med å posisjonere oss som en naturlig del av toppidretten i Norge, har vært viktig. Jeg har vært ærlig hele veien, alltid tatt ansvar og aldri sneket meg unna verken diskusjoner eller viktige avgjørelser. Kort sagt gjort jobben min, det er jeg fornøyd med.

Hva vil du huske best fra tiden i Skytterlandslaget?

– Samarbeidet med Lindis spesielt, og de andre gode folkene på kontoret, alle trenerne og alle de frivillige i bredde og topp. Min første sjef Arild ga meg all tillit i oppstarten og var avgjørende for etableringen av Skytterlandslaget, men aller mest vil jeg huske de fantastiske utøverne våre, som ofrer så mye for å nå drømmene sine. Og da selvsagt de absolutte topp-prestasjonene, som da Erik skjøt 3×124 treff i NM, VM og EM i fjor, jeg var i Baku da Ole-Harald gjorde 587 med luftpistolen og ikke minst da jeg bestemte meg for å gi meg i München i år. Da Jeanette og Jon-Hermann skjøt kvalifiseringen på Mixed Team, så peaket toppidrett for meg og jeg følte at det ville bli godt å gi seg. Det sterkeste minnet er uansett da vi mistet Julie i fjor. Det har brent seg fast og vil aldri bli glemt, sier Tor Idar Aune.

– Tor Idar har gjort en stor og viktig jobb for Norges Sportsskytterforbund. Han skal ha mye av æren for de sportslige resultatene som norske skyttere har prestert de senere årene. Med systematikk og god tilrettelegging har han vært med på å gi våre utøvere de beste forutsetninger for å lykkes. Alt har sin ende og vi har stor forståelse for det valget som er tatt. Jeg ønsker Tor Idar lykke til med nye utfordringer, sier president i Norges Sportsskytterforbund, Bjørn Harald Vik.

Planen er at ny sportssjef er på plass i god tid før sportsplanen for 2025 legges fram før jul i år. En arbeidsgruppe settes ned for å kartlegge og vurdere kandidater. Tor Idar Aune vil være operativ som sportssjef ut september måned med en naturlig nedtrapping etter det. Selv om OL er over, så gjenstår fortsatt Paralympics, EM Viltmål, VM Junior og finaler i både European Youth League, European Champions League og World Cup for seniorer.