Informasjon om uttak til Deaflympics 2025

Deaflympics er det største arrangementet for utøvere med hørselsnedsettelser, og som de Olympiske- og Paralympiske leker arrangeres de hvert fjerde år. Deaflympics arrangeres 2025 arrangeres fra 15.-26. november i Tokyo, Japan. Dette er hjemmesiden til lekene

Under finner du informasjon om hvordan du som skytter kan kvalifisere deg til lekene, all informasjon kan du også laste ned/lese i denne PDF-filen.

Krav til deltakere
Deltakere som skal delta, må ha klassifisering, og nådd krav og kriterier satt til å delta i lekene. Kravene baseres på kriterier fra Norges Idrettsforbund (NIF), samt. idrettsspesifikke krav satt av Norges Sportsskytterforbund (NSF).

Klassifisering
Alle skyttere må ha klassifisering for å kunne bli tatt ut til lekene. Utøver får et skjema som tas med til audiograf som utfylles. Skjemaet sendes til undertegnende, og blir videre sendt til klassifisører. Utøver skal oppgi hvorvidt man er klassifisert eller ikke ved innmelding av interesse.

Øvelser
Dette er øvelsene det konkurreres i under lekene:

Tekniske regler for skyting under Deaflympics finner du her.

Krav og kriterier
Uttakskriteriene er satt på bakgrunn av kriterier fra Norges Idrettsforbund (NIF), og idrettsspesifikke krav for skyting fra Norges Sportsskytterforbund (NSF). Uttakskriteriene baserer seg på resultatkrav og generelle krav.

Resultatkrav
Resultatkravene er satt på bakgrunn av resultater fra sist Deaflympics (2021(2), Brasil), der utgangspunkt for deltakelse er poengsum for finale. Dette vil si poengsum for nummer 8/6 i kvalifiseringen. Disse resultatene fremkommer i tabellene under for henholdsvis rifle og pistol. Hele resultatboken for Deaflympics 2024 finner du her.

  • Utøvere skal oppnå resultatene tre (3) ganger i approberte stevner, resultatliste med oppnådd resultat bes sendes til gyda.winther @ skyting.no
  • Resultatene skal være oppnådd fra 1. januar 2024 – 15. juli 2025
  • I tillegg er det krav om at utøvere må delta i NM i øvelsene de ønsker å delta i, der resultater i NM også vil bli sett på iht. NIFs krav om nasjonale prestasjoner.

Uttakskriterier rifle:

Øvelse Kjønn Resultat topp 8
10 meter, 60 skudd Menn 608,0
10 meter, 60 skudd Kvinner 613,8
50 meter helmatch Menn 1123
50 meter helmatch Kvinner 1099
50 meter ligg Menn 608,1
50 meter ligg Kvinner 588,4

Uttakskriterier pistol:

Øvelse Kjønn Resultat topp 8 (6*)
10 meter, 60 skudd Menn 557
10 meter, 60 skudd Kvinner 538
25 meter Menn 545*
25 meter Kvinner 512*
Siluettpistol Menn 491*

Generelle krav
Disse kravene er satt på bakgrunn av NIFs og NSFs krav til uttatte utøvere. NSF har fra sin side tatt utgangspunkt i punkter fra Toppidrettsplanen.

I tillegg til uttak på resultater skal skyttere som representerer Norge vise til:

  • Seriøs satsning og/eller internasjonal kvalitet (henviser til resultatmål)
    1. Dette innebærer at utøver skriver, og leverer treningsdagbok, og viser til seriøs satsning frem til lekene.
  • God sportslig adferd (Fair Play)
  • Evne til å samarbeide med andre utøvere, trenere og ledere
  • Anstendig opptreden også utenfor skytebanen

Det kan være aktuelt å sende skyttere som ikke oppnår resultatkravene på bakgrunn av erfaring og fremtidig utvikling.

Hva gjør du som utøver

  • Gi beskjed til Gyda Winther, gyda.winther @ skyting.no, dersom du ønsker å kvalifisere deg til lekene, så vil du også få informasjon om eventuelle endringer og oppfølging underveis i prosessen.
  • Samtidig som du melder interesse, skal du oppgi om du er klassifisert, eller ikke.
  • Send inn oppnådd resultat (komplett resultatliste) fra approbert stevne. Dette kan sendes samlet med alle oppnådde resultater, eller fortløpende.

Frister

De endelige uttakene gjøres i samarbeid med NIF og NSF, de aktuelle utøverne vil få nærmere informasjon om tidsfrist for disse uttakene.
Det kommer nærmere beskjed om offentliggjøring av uttak.

Kostnader og ressurser under lekene
Alle skyttere som tas ut til Deaflympics får dekket kostnader tilknyttet representasjon. En liten egenandel kan tilfalle ved eventuell treningssamling i forkant av lekene. Videre stiller NIF med tolker og fysioterapeuter under lekene.

Andre opplysninger

  • Alle aktuelle utøvere blir innkalt til møte mot slutten av høsten 2024 for planlegging av sesong, og for mer informasjon rundt Deaflympics 2025.
  • Det vil bli arrangert en samling i regi av NIF for utøvere i forkant av lekene, der hele Norges delegasjon på tvers av idrettene samles for å møtes (tidspunkt kommer).
  • I samråd med uttatte skyttere til lekene, ser vi på muligheten for å sette opp en treningssamling (i skyting) våren 2025.

Alle spørsmål rettet mot uttakskriterier, og NSFs delegasjon til Deaflympics rettes til:

Gyda Winther
gyda.winther @ skyting.no
+47 936 95 847