Gull, sølv og bronse til Norge i WC München

På avslutningsdagen av WC-runden i München viste de norske skytterne at 50m match er en øvelse der NM kan være like vanskelig å vinne som OL. I kamp med absolutt hele verdenseliten tok Ole Martin Halvorsen hjem finaleseieren, mens Jon-Hermann Hegg også kom på pallen med sin 3. plass. Tidligere i uka imponerte Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg like mye da de tok sølv i 10m luftrifle mix-lag i kamp med kinesiske luftrifleskyttere på sitt beste.

Luftrifle
De norske skytterne kom rett fra EM i Kroatia, og den ferske europamesteren på 50m match, Jon-Hermann Hegg, bekrefta sin gode form ved å sikre seg finaleplass i luftrifle i München. I kvalifiseringen skjøt han 632,1 poeng og ble med det nummer sju i kamp med hele verdenseliten.  Ole Martin Halvorsen ble nummer 48 med 627,9 poeng og Henrik Larsen nummer 83 med 622,6 poeng.

I finalen ble det 4. plass til Jon-Hermann, han kjempet om en plass på pallen helt til sine siste to skudd i konkurransen. Det var ellers ingenting å gjøre noe med verdens beste luftrifleskytter, Lihao Sheng fra Kina, som satte verdensrekord med 254,5 poeng i finalen. Han har fra før også verdensrekorden i kvalifiseringen med 637,9 poeng.
– Her var det mye bra og jeg gjør en god jobb lenge. Kjenner spenningen på slutten og fingeren vibrerer, men artig å være i posisjon til pallen så lenge, sa Jon-Hermann.

Jeanette Hegg Duestad var en annen som tok med seg godformen fra Kroatia. Hun slo til med hele  635,1 poeng og ble med det nummer to i kvalifiseringen.
Det var ellers strålende norsk laginnsats med alle fem jenter over 629 poeng. Mari Bårdseng Løvseth skjøt 630,1 poeng til 23.plass, Jenny Stene 629,9 poeng til 28.plass, debutanten Amalie Evensen ble nummer 35 med 629,3 poeng og junioren Synnøve Berg nummer 37 med 629,1 poeng. Det var 148 utøvere med i denne øvelsen og finalegrensa gikk på 632,5 poeng, hele 26 skyttere var over 630 poeng.

I finalen gikk det ikke like bra for Jeanette. Selv med 10,9 på tolvte (og siste, for henne) skudd ble Jeanette eliminert først av finalistene og endte dermed som nummer åtte.
– Kommer dårlig av gårde på de første skuddene og blir hengende etter. I slike finaler må det funke hele veien for å gå inn. Så da er det bare å akseptere 8.plassen og fokusere på de neste konkurransene, sa Jeanette etterpå.

I luftrifle mix-lag var det tilnærma full klaff i både kvalifisering og finale for Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg. I kvalifiseringen plasserte Norge seg mellom to kinesiske lag og sikra seg plass i gullfinalen. Den norske duoen skjøt 634,0 poeng, fordelt på hele 317,7 poeng for Jeanette og 316,3 poeng, inkludert en serie på 106,9 poeng, for Jon-Hermann. Kina 1 var best med 635,1 poeng og Kina 2 nummer tre med 633,6 poeng. Verdensrekorden er 635,8 poeng, til orientering.
Norge 2 med Synnøve Berg og Ole Martin Halvorsen ble nr. 23 med 627 poeng.

I finalen ble Kina med verdens beste skyttere på laget for sterke i gullfinalen og vant 16-4 over Norge. De to kinesiske utøverne vant tidligere i dag hver sin individuelle finale på 10 meter og er de store gullfavorittene til OL etter dagens oppvisning. Men Norge puster dem i ryggen.

50m match
Finalen i 50m match i München ble altså et triumftog for Ole Martin Halvorsen. Han lå i teten fra første 5-skuddsserie på knestående, og med en fantastisk avslutning tviholdt han på ledelsen sin hele veien inn. Istvan Peni fra Ungarn lå like bak og skjøt 10,7 og 10,8 på sine siste skudd, men Ole Martins 10,6 og 10,5 var nok til å vinne med 0,2 poengs margin. Jon-Hermann Hegg var ikke mye dårligere med sin 3. plass.

I kvalifiseringen fikk Jon-Hermann Hegg 595 poeng og Ole Martin Halvorsen 594 poeng og ble nummer to og tre. Kinesiske Yukun Liu som vant, tangerte verdensrekorden på 597 poeng og oppnådde imponerende 200 poeng i stående stilling. Han avsluttet faktisk konkurransen med 44 tiere på rad.
EM-finalist Henrik Larsen ble nummer 46 med 584 poeng og finalegrensa gikk på 592 poeng.

I kvinnenes matchkonkurranse kvalifiserte Jeanette Hegg Duestad seg for sin tredje finale i München. Denne gangen ble det 6. plass i en finale der hun ikke var langt fra å sikre seg en pallplass.

I kvalifiseringen skjøt Jeanette  594 poeng og var med det fjerde best. Mari Bårdseng Løvseth skjøt 589 poeng og ble nummer 22 i konkurransen, Jenny Stene skjøt 588 poeng og ble nummer 35, Synnøve Berg 587 poeng på en 41.plass og Amalie Evensen 583 poeng på 60.plass. Jiaju Han fra Kina tangerte Jenny Stenes verdensrekord på 596 poeng, slik også Emily Jaeggi fra Sveits gjorde i elimineringen onsdag.

Pistol
Ole-Harald Aas hadde en sterk andre dag i silhuettpistol-konkurransen i München. Seriene 99-96-96 ga 291 poeng og en bekreftelse på hans toppnivå også i denne OL-øvelsen. Første dag hadde skjøt han 286 og med 577 poeng totalt ble det til slutt 28. plass. Finalgrensen gikk på hele 587 poeng. Mattis Hembre skjøt 277 poeng på sine siste 30 skudd til totalt 558 poeng.

Pistolkvinnene våre avsluttet også sin 25m-øvelse, sportspistol, på en god måte. På hurtigdelen av øvelsen skjøt WC-debutanten Mariell Olsen Vestnes 288 poeng (48-47-48-48-49-48) og med 572 poeng totalt ble hun nummer 53 av 80 skyttere, tolv poeng bak finalegrensa. Det er en god debut. Ann Helen Aune skjøt 48-49-49-46-44-50 til 286 poeng i dag og totalt 556 poeng og en 75.plass. Begge avsluttet dermed med en god følelse av hva som virker og hva som er viktig å jobbe med.

Ann-Helen Aune og Mariell Olsen Vestnes

I luftpistol stoppet Ole-Harald Aas på 571 poeng og ble vår beste skytter i herreklassen på 55.plass.
– Det var som lufta gikk ut av meg mot slutten etter en hektisk vårsesong, men god læring det også, sa Ole-Harald som kjempet reelt om finaleplass halvveis, da han lå på 288 poeng. Finalegrensa havnet på hele 584(!) poeng denne gang.
Mattis Hembre skjøt 569 poeng til 62. plass, og Erik Eknes til 565 poeng og 81. plass. I kvinneklassen skjøt Mariell Olsen Vestnes 544 poeng og Ann Helen Aune 541 poeng, og de ble med det nr. 89 og 90.

I luftpistol mix-lag ble Norge 1 med Ann-Helen Aune og Ole-Harald Aas nr. 42 med 554 poeng (271+283), og Norge 2 med Mariell Olsen Vestnes og Mattis Hembre nr. 47 med 546 poeng (268+278).